For pressen

Agnes

Peter Stamm

ISBN 978-82-7895-065-4
Oversatt fra tysk av Marianne Fischer
Innbundet, 135 sider (2010)
Kr 295,-

ISBN 978-82-7895-078-4 (E-bok), kr 129,- (2012)
Denne utgaven er kjøpt inn av Norsk Kulturråd og støttes av

 

Pressemelding fra Ganesa Forlag 24.8.2010

Peter Stamms debutroman ”Agnes” er utgitt i 20 land:

Den verste form for ensomhet

«Agnes er død. Drept av en historie. Det eneste jeg har igjen etter henne, er denne historien. Den begynner den dagen for ni måneder siden da vi møtte hverandre for første gang på Chicago Library. Det var kaldt da vi ble kjent. Kaldt, som det nesten alltid er i denne byen. Men nå er det kaldere, og det snør.»

Slik begynner kjærlighetshistorien om en sveitsisk, navnløs forfatter, bosatt i Chicago, og den 20 år yngre Agnes. Etter at paret har flyttet sammen, ber Agnes forfatteren om å skrive om deres kjærlighet. Men fiksjonen begynner snart å ta overhånd over det virkelige livet. Jeg-fortelleren mister mer og mer evnen til å se den virkelige Agnes og ta vare på hennes behov. Det som begynte som et skriveekspe¬riment, utvikler seg til et spørsmål om liv og død, hvor grensene mellom realitet og fiksjon til slutt utviskes helt. “Agnes“ fra 1998 er Peter Stamms mest kjente verk og utgitt i 20 land.

Døden i snøen

Den tragiske utgangen på historien avsløres allerede i første setning. Agnes dør. Den sveitsiske forfatteren Stamm forsterker distansen og fremmedgjøringen gjennom å beskrive den vinterlige kulden. Å fryse i hjel i snøen eller å benytte beskrivelsen av kulden som hovedmotiv, er et tema som flere forfattere har tatt opp etter at forfatteren Robert Walser selv frøs i hjel ("Walser-myten"), blant annet Dürrenmatt og E.Y. Meyer. Døden i snøen symboliserer den kulden menneskelige relasjoner drepes av, i en verden hvor kjærlighet for det meste bare finnes i en fiktiv verden, i filmer og bøker.

Kulden har noe fascinerende over seg

Stamm bruker sterke, men svært effektive litterære virkemidler for å framstille ensomheten som kan skjule seg bak kjærlighet – noe som er blant den verste form for ensomhet. Men Stamm går lenger enn bare å beskrive ensomheten og kulden i våre menneskelige relasjoner. For ham er kulden en del av vår livsfilosofi. Kulden er en del av livet og har noe fascinerende over seg. I et mer eller mindre gudløst samfunn vil universets kulde være ekstra følbar for den enkelte.

– Noe som på den ene siden er skremmende, men som på den annen side har en slik merkverdig, kald skjønnhet, som skjønnheten i iskrystaller. Individet vil merke at det er ytterst lite og lever ytterst alene i universet. Det er nettopp dualismen av gudløshet og ensomhet som utgjør fascinasjonen ved kulden, filosoferer forfatteren over seg selv og sitt verk.

Unngår nære, menneskelige forbindelser

Boka er spekket av metaforer og symboler, men det finnes ingen forserte metaforer, ingen overflødige sammenligninger, ingen adjektiver som bare er dekorative attributter, ikke et ord for mye eller for lite for å belyse det moderne menneskets manglende evne til nærhet. I flere av Peter Stamms verk treffer man på mennesker som opptrer likegyldig, som ikke klarer å gi av seg selv og tier for å beskytte seg. I Stamms nyeste, kritikerroste roman Sieben Jahre (2009, utgis på Ganesa Forlag i 2011) er det den illegale elskerinnen Iwona fra Polen som lar seg utnytte av Alex, bare for noen tilsynelatende nære øyeblikk, og fordi hun elsker Alex. Agnes klamrer seg også til en form for kjærlighet som ikke kan gi henne noe, men hun forblir i den mer og mer absurde situasjonen, akkurat som elskerinnen Iwona som bare lar det skje når Alex adopterer deres felles barn for å gi det i gave til kona Sonja. Og for Agnes blir kjærligheten til slutt bare en litterær illusjon.

Ganesa Swiss List

”Agnes” er én av fem sveitsiske romaner som Ganesa har på sin utgivelsesliste i 2010–2011. Ganesa Swiss List er et samarbeidsprosjekt med den sveitsiske kulturstiftelsen Prohelvetia. Forfatterne (Alex Capus, Martin Suter, Urs Widmer og Peter Stamm) er alle godt etablerte forfattere med titler som har stått på bestselgerlister og blitt utgitt i en rekke andre land.

 

Last ned hele pressemeldingen
(PDF-format; last ned ved å høyreklikke og velge Lagre som/Save as)

Forfatterbilde av Peter Stamm – foto: juergen-bauer.com
(Last ned ved å høyreklikke og velge Lagre som/Save as)

Cover (Last ned ved å høyreklikke og velge Lagre som/Save as)

Ta kontakt med ved behov for høyoppløsningsbilde eller andre foto.