Utdrag

Det var ikke en drøm. Jeg styrte selv tankene mine. Alt jeg forestilte meg, ble levende med en gang. Det var som om jeg gikk gjennom en tunnel som jeg ikke kunne forlate. Prøvde jeg det likevel, så kjente jeg motstand, som om det var en fremmed vilje, en slags elastisk lenke, som hindret meg når jeg gikk i feil retning.

Jeg så Agnes stå i en smal trappeoppgang uten å vite hvor vi var og hvordan vi hadde kommet dit. De nakne betongveggene var malt gule, og lyset kom bare fra lysstoffrørene over trappeavsatsene. Agnes lente seg inn mot et hjørne og så både redd og rasende på meg.

Så sa hun: – Jeg ville aldri gifte meg med deg. Du skremmer meg.

Jeg beveget meg langsomt mot henne. – Du har aldri elsket meg, sa jeg, – du har alltid tenkt på denne Herbert når vi var sammen.

Agnes presset seg langs med veggen bort til trappa uten å slippe meg med øynene.

– Du er gal! skrek hun til meg. – Du er syk.

Jeg ville bevege meg raskere, men det var noe som hindret meg i det. Agnes hadde kommet fram til trappa, snudde seg rundt og løp vekk derfra, oppover. Øyeblikkelig mistet jeg henne av syne og hørte bare skrittene hennes og pusten min, som var unaturlig høy. Det føltes som om jeg pustet inn og ut samtidig. Jeg løp opp trappa, den så ikke ut til å ta slutt. Så hørte jeg en dør slå igjen, som jeg kort tid etter nådde fram til. Den hadde ikke noe håndtak. Jeg presset øret mitt mot det kalde metallet og hørte Agnes hviske like innenfor: – Du er død.

Hele denne tiden hadde jeg ikke lukket øynene, rommet rundt meg hadde blitt til et tåkete bilde. Et eller annet dro meg tilbake til virkeligheten, og jeg reiste meg og gikk tilbake på arbeidsrommet for å skrive det jeg hadde sett. Nå kjente jeg for hver eneste setning om Agnes var enig eller ikke. Selv om jeg visste at det var en drømmefigur som førte meg, ble jeg deprimert av hva hun sa. I virkeligheten hadde jeg aldri tenkt på å spørre Agnes om hun ville gifte seg med meg, men jeg innbilte meg at jeg ubevisst hadde gjettet følelsene hennes.

 

Utdrag fra Agnes av Peter Stamm
Oversatt av Marianne Fischer