tilbake

Allahs sorte enker

Julia Jusik

Kvinnelige selvmordsbombere fra Tsjetsjenia
Oversatt av Guro Søvik

ISBN ISBN 82-7895-035-0, ISBN-13: 978-82-7895-035-7
Heftet med klaffer, 150 x 205 mm, 190 s. (2005)
kr 199,–

For pressen

Hvordan blir kvinner terrorister?
Hva driver dem til å sprenge seg selv i luften?

Attentatene under musikalen «Nord-Ost» i Dubrovka-teateret i Moskva, på hovedstadens metro og på skolen i Beslan rystet hele verden. Stadig oftere deltar kvinnelige selvmordsbombere i disse brutale terrorangrepene, «Allahs sorte enker» fra Tsjetsjenia.

Den unge russiske journalisten Julia Jusik trosset alle farer og dro til Tsjetsjenia for å gjøre grundig research i flere måneder. Avsløringene er skremmende – det er sannsynligvis også grunnen til at boken forsvant fra bokhandlernes hyller relativt raskt etter utgivelsen i Russland.

Selvmordsbomberne sprenger ikke seg selv i luften, men blir ofte drept ved hjelp av fjernutløser. Kvinnene blir vervet eller bortført av opprørere som utnytter deres triste skjebne for å hevne tsjetsjenske menn – kvinnenes egne ektemenn, brødre og fedre – som er blitt bortført eller drept av russiske soldater.

«Jeg skriver om kamikaze-kvinner som sprenger landet mitt i luften. Jeg vil fortelle hvem de er og hvorfor de gjør det. Jeg vil at vi skal bli personlig kjent med hver og en av dem.»

 

Foto: Max Novikov

Julia Jusik ble født i Donetsk i 1981. Som 17-åring flyttet hun til Rostov for å arbeide i Komsomolskaja Pravda, ungdomsdelen av Russlands største avis. Senere fikk hun jobb i avisens sentralredaksjon i Moskva hvor hun skrev reportasjer om brennbare temaer.

I 2002 dro hun til Tsjetsjenia for å lage sin første reportasje om selvmordsbombere. Etter gisseldramaet under musikalen «Nord-Ost» sluttet hun i avisen for å gjøre research for denne boken på egen hånd. Hun er nå frilansjournalist og arbeider med en film og en bok om Beslan-attenatet.