Utdrag

Selv har jeg født fem barn. Svangerskapene har vært preget av nysgjerrighet, først og fremst. Hva er det egentlig som foregår inni magen min? Hvor stort er fosteret nå? Kan fosteret åpne øynene? Masse rare spørsmål. Jeg har spurt og gravd, men det er ikke alltid en travel lege eller jordmor har tid til å svare på slike «dumme» spørsmål. Jeg har lest tonnevis med bøker, lett etter svar hvor enn jeg kunne – funnet noen, men mange gjenstår. Kanskje det ikke er meningen at vi skal finne svar på alt. [...]

Én ting vet jeg iallfall: Jeg skulle ønske jeg hadde ført dagbok! Ikke minst den tiden jeg håpte på å bli gravid, da jeg fant ut at jeg var gravid, og i tiden like før og etter fødselen. Jeg skulle gjerne ha notert ned alle de rare tankene, sinte, triste, glade og spente.

Jeg håper denne boka – som jeg savnet under mine svangerskap – vil gi deg glede, opplysning og gode minner. Og ikke minst svar på mange av de spørsmålene som dukker opp i denne vidunderlige perioden av livet.

Bruk dagboka flittig, skriv ned selv de minste bagateller, for du glemmer svangerskapstiden så altfor fort.

Lykke til!
Bente Wemundstad

Utdrag fra Forordet

Spesielle lyster

I fire av mine fem svangerskap har jeg hatt stor trang til forskjellige matsorter. Første gangen var det røde epler, California Red. Den gangen var de ikke å få tak i hele året som nå, og mot slutten var jeg heldig dersom jeg fikk tak i noen skrukkete eksemplarer. Borti en kilo om dagen åt jeg. Bare måtte – det var ingen vei utenom.

Andre gang var det gulrøtter. Dette barnet ble født i september, og jeg fikk i meg sekkevis med nyplukkete gulrøtter. Jeg ble faktisk så ekspert på gulrøtter, at jeg fortsatt kan lukte meg frem til den beste gulroten i posen!

Mot slutten av svangerskapet ble jeg lagt inn på sykehuset over en helg. Da min kjære kom på besøk til meg lørdag etter at butikkene var stengt – uten gulrøtter, ikke så mye som en skarve gulrot, holdt jeg på å myrde ham! Han hadde glemt det! Man glemmer da ikke sånt!

Jeg hadde ordre om å være sengeliggende, og sent på kvelden lå jeg og drømte om hvordan jeg skulle rømme fra sykehuset, ta drosje til en eller annen for å få meg en gulrot ...

Tredje gang var det risengrynssuppe. Det var egentlig en veldig tynn risgrøt, med smørøye, sukker og kanel (for en kaloribombe!). Fjerde gang var det epler igjen, gule denne gangen. Igjen var jeg oppe i en kilo om dagen.

Lurer på hva alle disse lystene har kostet meg i kroner og øre! (Og taxiregninger når mannen min var borte, og jeg bare måtte komme meg til nærmeste storkiosk ...)

Heldigvis – mitt femte svangerskap medførte ingen fråtsing i noe spesielt. Hadde vel knapt tid til å tenke over saken, med fire barn i huset!

Utdrag fra: Etter 10 uker