tilbake

Eskandar (ikke lenger i salg)

Suset fra det forbudte fjellet

Siba Shakib

ISBN 978-82-7895-063-0
Oversatt fra tysk av Nina Zandjani
Innbundet, 496 sider (2010)
Kr 389,-
Denne utgaven støttes av Fritt Ord.

For pressen

Året er 1908. En søriransk landsby uten navn stekes under den nådeløse sola. Fattiggutten Eskandar vet at det er forbudt, men han gjør det likevel: Han klatrer over fjellet og oppdager menn med gult hår, menn som leter etter olje – og som har det beboerne i hans egen landsby mangler: vann og mat.

Historien om fortelleren og fotografen Eskandar er en eventyrlig historie, en moderne Tusen og en natt om nederlag og forspilte sjanser, tap og sorg over mennesker som forsvinner eller blir drept, men også en fortelling om kjærlighet og sterke kvinner, om glede og samhold, mot og stolthet – og om et ukuelig håp om at de stadige forandringene i Iran til slutt vil gi iranerne et bedre liv.

Boken er samtidig et viktig dokument som gir oss kunnskap om den dramatiske utviklingen som har ført til situasjonen i dagens Iran. Vi får et sjeldent innblikk i Irans vei fra et arkaisk samfunn via vestlig innflytelse, kuppet mot den folkevalgte statsministeren Mossadegh og fordrivelsen av sjahen fram til vår tid. Siba Shakib forteller også hvordan engelskmenn, amerikanere og russere hver på sin måte prøvde å få herredømme over landets olje, og om okkupasjon, korrupsjon og vold mot befolkningen.

Siba ShakibSiba Shakib har vokst opp under den siste sjahen i Iran og gått på den tyske skolen i Teheran. Hun kjenner godt til Irans og hele Midtøstens religion, kultur og tradisjoner. I dag arbeider hun som forfatter, journalist og filmskaper. I flere år har hun engasjert seg sterkt for å skape bedre livsvilkår for afghanske kvinner og barn. Nå bruker hun mye av sin tid på å sette iranernes kamp for demokrati og frihet på dagsordenen. Shakibs dokumentarroman «Der Gud gråter» har blitt en verdenssuksess. Boken har kommet ut i 17 land og var blant annet hovedbok i Den norske Bokklubben.

(Foto: privat)

Andre bøker av Siba Shakib:

Der Gud gråter (pocket)

Der Gud gråter (lydbok) Lydbok

Samira og Samir (innbundet)

Samira og Samir (pocket)