For pressen

Eskandar

Suset fra det forbudte fjellet

Siba Shakib

ISBN 978-82-7895-063-0
Oversatt fra tysk av Nina Zandjani
Innbundet, 496 sider (2010)
Kr 389,-
Denne utgaven støttes av Fritt Ord.

Pressemelding fra Ganesa Forlag 16.6.2010

Moderne Tusen og en natt fra bestselgerforfatteren Siba Shakib:

Bestselgerforfatter med fengslende og aktuell innsikt i Irans turbulente historie

Siba Shakib, forfatteren av verdensbestselgeren Der Gud gråter, bruker sin nye politiske dokumentarroman Eskandar til å fortelle om iranernes kamp for et fritt liv gjennom de turbulente hendelsene i sitt hjemland Iran gjennom de siste 100 år. Boken er samtidig en fortryllende moderne Tusen og en natt, spunnet rundt fortelleren Eskandar og fire generasjoner sterke kvinner.

Utgangspunktet for denne nesten 500 sider store dokumentarromanen var Siba Shakibs egen leting etter en bok som på enkel måte kunne fortelle henne om Irans historie fra den gang engelskmenn, russere og amerikanere hver på sin måte prøvde å få herredømme over landets olje, via kuppet mot den folkevalgte statsministeren Mossadegh, fordrivelsen av sjahen og fram til vår tid.

– Siden denne boka ikke fantes, har jeg skrevet den selv. Og jeg har skrevet om mennesker i min familie og min omgangskrets, mennesker som har opplevd de store omveltningene i Iran, sier Siba Shakib som selv vokste opp under den siste sjahen i Iran.

Kan leses som besettende fortelling eller politisk dokument 

Siba Shakib forteller med stor lidenskap og empati og gjør det både lett og vanskelig for leseren. Boka kan leses som en besettende fortelling om den spennende og sammensatte livshistorien til bokas helt Eskandar eller som et politisk dokument over de komplekse politiske omveltninger i Iran gjennom 100 år. Historien om Eskandar er dermed både en fantastisk fortelling og et viktig dokument som gir kunnskap om bakgrunnen for i dagens Iran.

Kunnskap mot terror og undertrykkelse

Kunnskap er for Siba Shakib en viktig bærebjelke for å unngå hat og dempe den økende faren for fundamentalistiske strømninger og terrorisme, som ikke bare ville hatt katastrofale følger for land som Afghanistan, som hennes dokumentarroman Der Gud gråter utspiller seg i, og Iran, men hele verden.  Siba Shakib bruker både sine bøker, filmer så vel som Internett til å spre informasjon. Eskandar benytter hun derfor også aktivt som en politisk bok under offentlige opptreden og lesninger.

– Skjebnen til mine helter, blant annet Shirin Gol i Der Gud gråter og Eskandar, berører menneskene og formidler samtidig viktig informasjon om det som har skjedd og fremdeles skjer i Iran, mener Shakib.

Reaksjoner i Iran

Siba Shakib vet ikke hvordan den nåværende iranske regjeringen reagerer på hennes bok.

– Ett av våre problemer er jo at vi ikke får tak i pålitelig informasjon. Men jeg gir egentlig blaffen i hva regjeringen mener, understreker Shakib, som i dag lever på ulike adresser i Europa og USA. – Det som er mye viktigere enn regjeringens reaksjon, er hva menneskene tenker og forteller. Og det får jeg vite om hver dag. Jeg får mye respons, i brev, e-post og per telefoner fra Iran, fra mennesker som støtter meg og som gir meg mot til å fortsette.

Om Irans framtid sier Shakib: – Det kommer aldri mer til å bli slik det var før valgfusket 12. juni 2009. Hvor lenge det vil ta før vi klarer å avsette denne regjeringen, det vet vi ikke. Men vi kommer ikke til å gi opp før vi har nådd målet og har fått en demokratisk valgt regjering og endelig kan leve et fritt liv.

 

Last ned hele pressemeldingen
(PDF-format; last ned ved å høyreklikke og velge Lagre som/Save as)

Forfatterbilde
(last ned ved å høyreklikke og velge Lagre som/Save as)

Cover (Last ned ved å høyreklikke og velge Lagre som/Save as)

Ta kontakt med ved behov for andre foto.