tilbake

Et spørsmål om tid

Roman av Alex Capus

ISBN 978-82-7895-058-6
Oversatt fra tysk av Kari Bolstad, MNO
Innbundet, 296 sider (august 2009)
Kr 328,-
Denne utgaven er kjøpt inn av Norsk Kulturråd og støttes av

For pressen

Dokumentarroman om en av den første verdenskrigens mest bisarre hendelser ved Tanganyikasjøen i Sentral-Afrika. En nådeløs beretning om kolonialisme, krig, ærgjerrighet, galskap og menneskers forsøk på å overleve i anstendighet under umenneskelige forhold. Galskapen blir ikke mindre av at alle ytre hendelser i romanen bygger på autentiske, dokumenterte fakta.

Året er 1913. Tre nordtyske verftsarbeidere blir beordret av keiser Wilhelm II til å demontere det digre tyske dampskipet Götzen og bygge det opp igjen på Tanganyikasjøen, hvor tyske, engelske og belgiske kolonister prøver å få herredømme over innsjøen. Samtidig sender Winston Churchill ut Geoffrey Spicer Simson, en av de underligste skikkelsene i den britiske marinens historie, for å frakte to minatyrskip gjennom halve Afrika til Tanganyikasjøen. Verftsarbeiderne brytes gradvis ned av de umenneskelige forholdene de møter. Til slutt tvinges de til å gå til krig mot britene.

Alex Capus (født 1961) er en av de mest anerkjente samtidsforfatterne i Sveits. Fram til «Tror du det var kjærlighet?» i 2003 (Ganesa 2007) foregår all handling i hans romaner i et sveitsisk småbymiljø. Men så forlater hans skikkelser Sveits, og siden har Capus’ bøker blitt en stor salgssuksess og er oversatt til flere språk. Et spørsmål om tid er er forfatterens tiende bok og hans store gjennombrudd. Romanen har stått på den tyske og sveitsiske bestselgerlisten.

(Foto: Marko Lipus)

Andre utgivelser: Tror du det var kjærlighet? og Léon og Louise.