tilbake

Herr Adamson

Urs Widmer

Oversatt fra tysk av Elisabeth Beanca Halvorsen
Storpocket, 146 sider, 199,- (2014), ISBN 978-82-7895-085-2

150,- (2014) ISBN 978-82-7895-087-2 (ebok)

 

For pressen

Urs Widmer, en av de mest spennende sveitsiske forfatterne
i generasjonen etter Frisch og Dürrenmatt, kan endelig leses på norsk
:

Det er fredag 22. mai 2032, dagen etter fortellerens 94-årsdag. Han sitter i en frodig hage og ser tilbake på et langt, rikt liv. Et av høydepunktene var da han som 8-åring møtte herr Adamson, en underlig mann som tok ham med på en reise inn i de dødes verden.
Leseren dras inn i en magisk fortelling som med humor, ironi, burleske overdrivelser og lidenskap skildrer den vanvittige berg-og-dal-banen av opplevelser herr Adamson utsetter 8-åringen for. Veien er kort mellom guttelek i en overvokst sveitsisk villahage til amerikanske indianere og gresk oldtid, for bare å nevne noe i denne fabelen som også leker med språkforskning, antikke myter, eventyr, parapsykologi og fantasier om paradiset og nær-livet-opplevelser.

Urs Widmer, som ble født i 1938, samme år som fortelleren, tar i denne boken nærmest sin egen død på forskudd. Urs Widmer fortalte under lanseringen av den tyskspråklige originalutgaven i 2009 at han måtte gripe til sterke litterære virkemidler for å kunne skrive om døden, rettere sagt, for å kunne forestille seg sin egen død. Med «Herr Adamson» lever han videre.

Et muntert momento mori
Hva ville Widmer med en slik vanvittig historie? Mest av alt ønsket han å vise sammenhengen mellom liv og død, dødens nærvær som en nødvendig del av livet, og dødens naturlige plass også i et barns omgivelser. Med et dypt, filosofisk blikk stiller han spørsmål om hvor mennesket kommer fra og hvor det skal. Han prøvde å dempe angsten for døden og finne et forsonende svar på menneskets dødsangst. Men boka er på ingen måte tung, dyster eller trist. Tvertimot, det et muntert momento mori, en magisk fantasifull fortelling full av humor, ironi, slapstick og overdrivelser.

Om Urs Widmer
Før sin debut med fortellingen Alois i 1968 arbeidet Widmer som forlagsredaktør i anerkjente forlag som Walter Verlag/Olten (Schweiz) og Suhrkamp Verlag/Frankfurt (Tyskland). I 1968 startet han forlaget Verlag der Autoren sammen med andre forlagsredaktører. Listen over romaner, fortellinger, teaterstykker og hørespill er lang, det samme gjelder prisene han vant. De fleste av verkene hans er oversatt til en rekke språk, blant annet hans romaner Der Geliebte der Mutter og Das Buch des Vaters. Herr Adamson er Widmers første roman utgitt i Norge.

Denne utgaven støttes av prohelvetica Swiss Art council