tilbake

Jungelbarnet

Sabine Kuegler

ISBN 978-82-7895-045-6
Oversatt fra tysk av Eirin Pedersen
Med 32 sider med farge- og sort-hvitt-foto Ib., 320 sider
Kr 329,- (ikke lenger i salg)

For pressen

Sabine Kuegler tilbrakte sin barndom og ungdom midt i jungelen i Vest-Papua (Irian Jaya), blant et naturfolk som fortsatt levde som i steinalderen. Da hun som 17-åring ble sendt til Europa for å gå på internatskole, foretok hun et sprang som representerer 3000 år i menneskehetens utvikling. Hun opplevde et enormt kultursjokk.

«I en fortapt dal, hos et glemt folk, var jeg lykkelig. I resten av verden følte jeg meg som en fortapt.»

For den lille blonde jenta var jungelen kjærlighet ved første blikk. Hun lærer å jakte, klatre og svømme i elver som vrimler av krokodiller. Hun vet hvordan man skyter giftedderkopper med piler og hvordan man gjør opp ild uten fyrstikker. I stedet for pommes frites spiser hun ristede insekter, i stedet for tyggegummi tygger hun flaggermusvinger. Hun lærer hvor brutal naturen kan være, men også hva krig og hat betyr mellom mennesker. Hos det engang kannibalistiske fayufolket blir alle forbrytelser straffet med døden. Og likevel blir barna i denne stammen Sabines brødre og søstre.

17 år gammel sendes Sabine til et sveitsisk internat for å avslutte skolegangen – en katastrofal vending for henne, som føler og handler som en fayu.“Først her har jeg lært angsten å kjenne,” sier hun, for nå er alt nytt – hvordan man handler i butikker, hvordan man hilser på andre mennesker, hvordan man krysser en gate. Fremdeles i dag, mange år seinere, brenner lengselen i henne. Hvor hører jeg hjemme? Hvem er jeg egentlig, fayu eller europeer?

Sabine KueglerSabine Kuegler ble født i 1972 i Patan, en forstad i Katmandu/Nepal. Hennes far var språkforsker, og i Sabines første år bodde de hos den lille folkegruppen Danuwar Rai. Som 5-åring flyttet hun sammen med sine foreldre og søsken til fayuene, et steinalderfolk som bodde midt i jungelen i Vest-Papua i Indonesia. Der tilbrakte hun hele sin barndom og store deler av ungdommen. Som 17-åring flyttet hun til Europa for å gå på internatskole. Senere studerte hun økonomi, arbeidet i hotellbransjen og innen markedsforskning og fikk etter hvert fire barn. I dag lever hun i München og har et eget mediebyrå. Høsten 2006 utgir Sabine Kuegler sin andre bok som handler om hennes siste besøk på Vest-Papua. Hun skriver også om problemene fayuene i dag sliter med.

Les også oppfølgeren: Ropet fra jungelen