Utdrag

En god og smakfull avveksling var derimot mark, som det vrimlet av i jungelen. Helst spiste vi de tykke, hvite markene, som vi også brukte som agn når vi fisket. Vi stakk en pil gjennom dem, ristet dem over bålet og spiste dem med stor nytelse, nam! En gang tok Nakires kone Fusai med et stykke sago til oss. Straks satte vi «mark à la fayu» på menyen og hjalp til med å pakke dyrene inn i sagoen og legge dem på ilden. Å utvinne sago er forresten hardt arbeid for kvinnene: Med en lang trestokk slår man hull i sagopalmen og trekker ut det som er inni. Palmens marg blir blandet med vann til en hvit, klebrig masse som minner litt om en blanding av mel og vann – den ideelle «brøddeigen» som man kan steke all slags kjøtt inni. Jeg kunne knapt vente til Fusai tok mark i sagoretten ut av ilden. Jeg skulle smake først. Jeg åpnet munnen på vidt gap og bet hjertelig i sagorullen, men da jeg så nærmere etter, la jeg merke til at kjøttet ikke var riktig mørt ennå. Markene levde fremdeles. Jeg kjente bevegelse i munnen, og framfor øynene mine trengte en mark seg ut av sagoen. For ikke å fornærme Fusai svelget jeg tappert – men nå hadde også jeg også nådd min grense. Jeg gav jungelretten videre, og neste gang det ble min tur, bet jeg bare av litt sago. Tuare stod ved siden av meg. Han var glad for min beskjedenhet og slukte alt med god appetitt.

Utdrag fra kapitlet: Flaggermusvinger og grillet mark
Oversatt av Eirin Pedersen

«Sabine, vet du hva et kondom er?» spurte læremester Leslie meg en kveld.
«Kontor?» spurte jeg søvndrukken.
Leslie lo. «Nei, det er ikke så kjedelig. Et kondom brukes for å ha sikker sex.»
«Sikker sex? Går det an å ha farlig sex da?» Nå var jeg blitt interessert.
«Kom, skal jeg vise deg,» sa hun og hentet en banan, rev opp en liten pakke og trakk den lange, gjennomsiktige gummien over bananen. Jeg betraktet henne med store øyne. Så forklarte hun hva det skulle være godt for.
Jeg holdt den påkledde bananen i hånden. «Jammen, den er jo mye større enn ... ja du skjønner jo. Den kommer bare til å skli av,» sa jeg.
«Sabine, hvor mange nakne menn har du egentlig sett i ditt liv?» spurte Leslie tålmodig.
«Tja, ganske mange,» svarte jeg stolt og sannferdig, «men denne hadde ikke passet til dem.»
«Vel vel, da tror jeg at du har en overraskelse i vente!» lo hun. Jeg måtte også le. Den stakkars bananen så rett og slett komisk ut.
Dette var ikke det eneste Leslie lærte meg om menn og sex den kvelden. Jeg lå lenge våken i senga og kunne knapt tro det jeg nettopp hadde hørt. Mamma hadde aldri snakket om disse tingene. Hun hadde bare forklart meg hvordan barna blir til.
«Tro om fayuene også gjør slike ting?» undret jeg.

Etter at jeg nå var blitt opplyst, bestemte jeg meg for å arbeide med min egen selvtillit. Til nå hadde det kostet meg stor overvinnelse å gå alene noe sted. Jeg måtte rett og slett gå mer alene, for å overvinne angsten. Derfor fant jeg en fin bar som lå i nærheten av internatskolen. Den åpnet seint om ettermiddagen, og var nesten tom på denne tiden. Jeg trakk pusten dypt og gikk inn. Forberedelsene til kvelden var i gang, barkeeperen holdt på å sette nye flasker på hyllen bak seg. Han smilte til meg, og jeg satte meg og bestilte en appelsinjuice. Hjertet mitt slo så hardt at han helt sikkert måtte høre det. Jeg ville reise meg og flykte, men tvang meg av all min kraft til å bli sittende.
Denne vennlige mannen hadde kanskje ikke hørt hjertet mitt slå, men han hadde helt sikkert merket hvor usikker jeg var. Han kom bort til meg med et beger med peanøtter og pratet lenge med meg. Snart følte jeg meg mer avslappet, og neste gang jeg gikk, var det allerede lettere. I flere uker gikk jeg i denne baren til angsten ble borte.
I dag vet jeg at de vennlige menneskene jeg traff, lenge beskyttet meg mot det store sammenbruddet.

Utdrag fra kapitlet: Château Beau Cèdre
Oversatt av Eirin Pedersen