tilbake

Léon og Louise

Alex Capus

ISBN 978-82-7895-071-5
Oversatt fra tysk av Ute Neumann
Innbundet, 135 sider (utgis AUGUST 2011)
Kr 329,-
Denne utgaven støttes av

For pressen

 

 

Opplev Alex Capus i Paris og hør ham fortelle om "Léon og Louise". Klikk her

Eller hør ham lese fra den tyske utgaven. Klikk her

 

Jeg skjønte ved første blikk at kvinnen ikke var av vår slekt. De små, energiske skrittene og de harde hælene som lød som klappende hender mot steinhellene, den lille svarte hatten med det svarte sløret og haken som stolt skjøt frem under det, hvordan hun kvikt korset seg ved vievannskaret og elegant neiet så vidt det var – hun kunne ikke være noen Le Gall. I hvert fall ikke fra fødselen av.

Kjærlighetshistorien om Léon og Louise endte 16. april 1986 i Notre-Dame i Paris. Rett før dødsmessen for Léon Le Galle begynte, gikk en fremmed kvinne bortover det røde teppet og opp de to trinnene til kistens fotende, bøyde seg frem og "kysset min bestefar i pannen”.

Léon og Louise hadde knapt nok rukket å vise hverandre sin kjærlighet, da de våren 1918 under et flyangrep ved Atlanterhavet i Frankrike mistet hverandre ut av synet. Léon måtte for­sone seg med at Louise var død. Han giftet seg, men i 1928, på vei hjem fra arbeidet sitt, ser han en kvinne i en annen metro. Det var uten tvil Louise. Alex Capus forteller med fantastisk letthet og stor intensitet om en stor kjærlighet i krigenes århundre, om et par som trosser alle konvensjoner og som holder fast ved sin kjærlighet. De lever et til dels komisk dobbeltliv, selv om de aldri forenes skikkelig.

Sveitseren Alex Capus (1961) ble i Norge kjent gjennom Tror du det var kjærlighet? (2007, Ganesa) og Et spørsmål om tid (2009, Ganesa), Capus’ 10. bok, som betraktes som hans endelige store gjennombrudd, noe som også viser seg gjennom bokas langvarige plassering på den sveitsiske og tyske bestselgerlista. Også den tyske utgaven av Léon und Louise (februar 2011) har siden utgivelsen stått på bestselgerlistene i Sveits og Tyskland. Capus’ verk er oversatt til en rekke språk.

 

Alex Capus, født 1961, har studert historie og filosofi. Han har i mange år arbeidet som journalist i Sveits og har utgitt et titalls romaner og novellesamlinger. I dag er han en av de mest anerkjente samtidsforfatterne i Sveits.

(Foto: Marko Lipus)

Andre utgivelser: Et spørsmål om tid og Tror du det var kjærlighet?