tilbake

Samira og Samir

Roman av Siba Shakib

ISBN 82-7895-032-6, ISBN-13: 978-82-7895-032-6
Hft., 272 s. (2005)
Kr 99,-

For pressen

En eventyrlig historie om kjærlighet, mot, livsglede og identitet i en mannsdominert kultur – og om en drøm om selvstendighet. En kommandant i det afghanske Hindukush-fjellet får en jente som sin førstefødte. For ikke å tape ansikt velger han å oppdra datteren som sin etterlengtede sønn. Da kommandanten en dag blir skutt av Talibans snikskyttere, trekker Samira i mannfolkstøvler og tar over rollen som familieoverhode – noen ganger med livet som innsats. Under navnet Samir kan Samira leve et fritt liv, men samtidig er hun fanget av den skjebnesvangre løgnen.

I likhet med den internasjonale bestselgeren Der Gud gråter er også Siba Shakibs roman «Samira og Samir» en beretning om en sterk afghansk kvinneskikkelse. Men den prisbelønte tysk-iranske forfatteren og filmskaperen har forlatt den politiske arenaen og også genren dokumentarroman. Hennes roman om nomadejenta Samira – en raffinert komponert fiktiv historie som til dels minner om Tusen og en natt – forteller nå om hvordan nedarvede århundregamle tradisjoner og kulturelle innflytelser har påvirket og fortsatt påvirker afghanernes daglige liv.

Siba ShakibSiba Shakib, tysk-iransk filmskaper, journalist og forfatter, er en av ytterst få utenlandske kvinner som har arbeidet i Afghanistan før, under og etter Taliban. Etter Talibans fall har hun arbeidet som frivillig rådgiver for fredsstyrkene i Afghanistan og gr bygget opp en radiostasjon og et barnehjem i Kabul. «Der Gud gråter», forfatterens første bok, har kommet ut i 17 land og har blitt en norsk og internasjonal bestselger. Boka har også vært ekstrabok i Bokklubben Nye Bøker og Dagens Bøker.

(Foto: Albrecht Fuchs)

Andre bøker av Siba Shakib:

Andre utgivelser av boka og romaner av Siba Shakib:

Samira og Samir (innbundet)

Der Gud gråter (innbundet)

Der Gud gråter (pocket)

Der Gud gråter (lydbok) Lydbok

Eskandar (innbundet)