tilbake

Small World

Roman av Martin Suter

ISBN 978-82-7895-056-2
Oversatt fra tysk av Kari Bolstad, MNO
Innbundet, 333 sider (august 2008)
Kr 328,-
Denne utgaven er kjøpt inn av Norsk Kulturråd og støttes av

For pressen

«Da Konrad Lang kom tilbake, sto alt i flammer, bortsett fra veden i peisen.»

Konrad Lang husker ingenting. Han er i midten av 60-årene og skulle passe ferievillaen til den velstående 80-årige Elvira Sem. Tross den tragiske hendelsen hjelper Elvira Konrad med å skaffe en leilighet i Sveits.Men så begynner ting å skje.

Først er det bare små bagateller: Konrads kjæreste Rosemarie finner lommeboka hans i kjøleskapet, han glemmer navn og går seg vill. Til slutt glemmer han hele Rosemarie. Jo mer Konrad roter, desto mer husker han av fortiden. Elvira blir stadig mindre begeistret for avsløringene. Mens Konrads sykdom skrider fram, ulmer et familiedynastis hemmeligheter, intriger, løgn og maktbegjær i bakgrunnen. Når en nyutviklet medisin hjelper Konrad til å få hukommelsen tilbake, bestemmer Elvira seg for å ta livet av Konrad.

Martin Suter klarer mesterstykket å skrive en spenningsroman omkring et emne – Alzheimer –som egentlig ikke egner seg for underholdning. Han knytter de mangfoldige aspektene ved sykdommens utvikling sammen med spenningselementer fra en thriller og pakker den inn i en generasjonsroman som minner om Alexander Kiellands og Thomas Manns familiedynastier, men i en underholdende light-versjon.

Martin Suter, født 1948 i Zürich/Sveits, er en av de mest anerkjente tyskspråklige samtidsforfatterne. Før han ble forfatter på heltid, arbeidet han som copywriter og creative director samt journalist og forfatter av manus for film/tv. For Small World, hans gjennombrudd som romanforfatter, fikk han den franske litteraturprisen Prix du premier roman étranger. Hans romaner er oversatt til flere språk, og flere av dem har stått på bestselgerlistene i Tyskland, bl.a. hans nyeste roman Der letzte Weynfeldt (2008, utgis på Ganesa i 2009). Small World blir for tiden også filmatisert.

 

Har også skrevet Den siste Weynfeldt